Altfel de teme
1. Exprimă-ţi opinia, dezvoltând două argumente în 20 de rânduri, despre afirmaţia lui M. Schneider: "fantasticul este realul văzut cu alţi ochi; este spaţiul lăuntricului."
2. Alege trei gravuri din Goya, din seria Capricii, stabilind trei asemănari şi trei deosebiri între ele. Explică de ce pot ilustra conceptul operaţional de fantastic
3. De ce timpul şi spatiul sunt elemente definitorii pentru delimitarea realului de imaginar? Răspunde într-o compunere de 1-2 pagini, dându-i un titlu.
4. Explică, în 15-20 de rânduri, succesul deosebit al filmului
Stăpânul inelelor.
5. Prezintă în 20-25 de rânduri desfăşurarea unei ore de clasă pe o planetă din altă galaxie.
6. Scrie cinci obiecte imaginate de Jules Vernes în romanele sale, care, apoi, au fost inventate în lumea reală. Cum a fost posibil aşa ceva?
8. Trecerea din planul real în cel fantastic se realizează, adesea, prin motivul visului, Enumeră alte trei modalităţi prin care se poate face aceasta transpunere, detaliind una dintre ele.
9. Copac, nasturi, violet. Scrie un text de 10-15 rânduri în care să stabileşti o relaţie logică între cele trei cuvinte propuse.
10. Descrie, în 5-7 rânduri, un locuitor al planetei XYZ.
11. în 20-25 de rânduri scrie o compunere, dându-i un titlu, care să se termine cu propoziţia : "Abia atunci şi-a dat seama că aşa ceva nu era posibil" .
12. Cum se poate ajunge pe Luna, în afara folosirii rachetelor şi navetelor spatiale? Notează cel puţin două posibilităţi.
14. Sunt a filei două feţe."(Mihai Eminescu,
Glossă)
15. Pomind de la aceste versuri scrie, în 20-25 de rânduri, o naraţiune în care acţiunea sa fie plasată doar în viitor şi trecut, titlul acesteia fiind "
Prezentul de dincolo de no. "
16. Realizează, în cel mult o pagină, o parodie al cărui protagonist să fie un vrăjitor uituc.
17. Descrie
Pădurea din lacul îngheţat în 15-20 de rânduri.
18. Ai un ochean fermecat prin care priveşti strada ta. Notează ce vezi, în 15-20 de rânduri.
19. Eşti spiriduşul liceului, văzut de elevi, invizibil pentru profesori. Completeaza o pagină din jurnalul tău.
21. Prezintă în cel mult o pagină, predicţiile unui mare preot egiptean despre căderea comunismului.
22. Conturează, în trei descrieri de câte 10 rânduri fiecare, motivul labirintului reprezentat de un recif de corali, o pădure ecuatorială, sufletul fiinţei iubite.
23. Ai pătruns în camera interzisă. Scrie ce-ţi apare în faţa ochilor, în 15-20 de rânduri.
24. Călătoreşti cu maşina timpului. Unde ai dori să te opreşti? Răspunde în cel mult 20 de rânduri.
25. Reismul (metamorfozarea unor fiinţe în lucruri) este un motiv / temă compatibil (ă) cu fanasticul. în ce obiect ţi-ar plăcea să te transformi? Explică alegerea în 10-15 rânduri.