....
home pagenoutatiorganigramareteaexameneolimpiadeprogramelinkuri  
 
Programul de reabilitare, cofinantat de Banca Mondiala,
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Guvernul Romaniei

Istoric
Obiectivele programului
Managementul programului
Rezultate

 

Istoric

Programul de Reabilitare a Scolilor are la baza un împrumut rambursabil al Guvernului României, garantat de Stat prin reprezentantul sau, Ministerul de Finante, fiind cofinantat de Banca Internationala de Reconstructie si Dezvoltare si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Valoarea Programului este de 130 mil.USD, din care, de la B.I.R.D., 70 mil. USD pentru lucrari de consolidare si servicii, iar de la B.D.C.E. ,  13,8 mil.USD pentru lucrari de consolidare.

Împrumutul a fost aprobat de Parlamentul României, prin Legile nr.71/1997 si 72/1997, si a intrat în vigoare prin publicarea lui în Monitorul Oficial nr.307/12.11.1997.

 

Obiectivele programului

  • Reabilitarea, modernizarea si mobilarea scolilor, având ca scop restabilirea sigurantei în exploatare a cladirilor scolare în pericol iminent de colaps si eliminarea dezavantajelor educationale ale elevilor care ocupa asemenea scoli

  • Cresterea capacitatii institutionale a Ministerului Educatiei si Cercetarii de planificare, dezvoltare si întretinere a cladirilor din sectorul educational public, la nivel central si judetean;

  • Programul se va încheia la data de 31.12.2003

 

Managementul programului

   Programul de Reabilitare este condus de Directia Reabilitare Scoli din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii.

   Programul de Reabilitare a Scolilor este administrat de Unitatea de Management a Proiectului, care înglobeaza Directia Reabilitare Scoli si departamentul tehnic: managerii de zona si personalul tehnic, care coordoneaza si organizeaza activitatea pe mai multe judete; la nivelul judetului exista un manager judetean de proiect, care controleaza si organizeaza activitatile programului.

   Unitatea de Management a Proiectului raporteaza activitatea conducerii Ministerului Educatiei si Cercetarii, Bancii Internationale de Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) si Bancii de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) si este controlata financiar-economic de toti cei 3 cofinantatori.

   Managementul se bazeaza pe profesionalism, comunicare, responsabilitate, initiativa, creativitate, putere de munca si fidelitate fata de scopurile si obiectivele programului.

 

Rezultate

   Din cele 842 de scoli incluse în Program, 300 se demoleaza, se reconstruiesc sau se extind, iar restul se consolideaza.

   Scoala este privita ca un centru civilizator al mediului local, cu caracter social-cultural, având rol de comunicare la nivelul comunitatii locale, oferind spatiul desfasurarii întâlnirilor si schimburilor de idei interne si externe comunitatii.

   În acest proiect au fost introduse noi materiale si tehnologii de construire, pentru a reusi sa se atinga gradul de civilizatie minim acceptat de secolul XXI, iar scoala sa se încadreze în normele societatii civilizate si sa fie un instrument al reformei învatamântului promovat de M.E.C. Noi standarde educationale, care sa satisfaca aceste cerinte, s-au elaborat în cadrul Programului de Reabilitare a Scolilor.

   Prin acest Program, în judetul Galati au fost reabilitate 34 de unitati scolare.